Montag, 4. Juni 2012

Ами ако .... всъщност почти всичко е наред

Доста интересно започват да си противоречат новините. От една страна четем че безработицата в Испания като че ли дава признаци на подобрение

Безработните в Испания през май са по-малко на месечна база, но повече на годишна

а от друга страна Сорос започва обратно броене от 3 месеца до евроапокалипсис

Сорос: Европа има три месеца, за да спаси еврото

Естествено всичкОто финасов анализатор от скай-нет ТВ ... ъъъъ ... CNBC все още пророкува точно този финансов разпад в Европа

On Shills, Technocrats, Politicians and the Sinking Ship

"Three months ago I made fun of an ABC News report about the stock market. The occasion back then was the rise in the Dow Jones above 13,000. ABC has a panel of thirteen “experts.” All thirteen were in agreement; this time the move in stocks was the real deal. All thirteen experts were convinced that stocks had no where to go but up for the rest of the year. Of course they were all wrong.
...
These very same experts (and most of the politicians in Europe) are selling a few other stories. I think they are as wrong today as they were back in February.
The big lie today is about Greece. Almost every story I read on this topic is the same. If Greece is forced to leave the Euro very very bad things will happen  ...."

Речта на Сорос на 2ри Юни в Тренто  е толкова заплашителна че човек си мисли че нещо ама наистина ужасно ще се случи ... освен ако не направим както той казва а именно Евробондове,  повече власт советов ... аааа ... имам предвид на Евробюрократите, масивно спасяване на банките и тн.  Лошото което визира Сорос е или тотален разпад на валутния съюз и на ЕС като цяло  или оцеляването му като една Германска империя ... да, без майтап той сериозно твърди че по някакъв начин Германия ще узурпира цялата власт в ЕС.  Това последното ми звучи като доста манипулативно заиграване със спомените от втората световна война. Това е аналогия която човек би използвал, когато иска да прокара непопулярна политика която обаче цели да избегне най-лошото.  Когато човек като Сорос докарал богатството си основно от спекулации и възползвайки се от слабите места в държавната политика включително на световни сили  започне да заплашва че видите ли ще стане ужасно ако не се предприемат политическите действия които той предлага трябва наистина сериозно да се замислим дали наистина е така или просто ни играят поредната игричка от типа:

"има огромен проблем - ето ви решението което никога не бихте приели ноооо сега се налага щото ситуацията е много сериозна"

Айде, все пак всички сме гледали междузведни войни ...

Та наистина ли е толкова лоша ситуацията в Европа?

Ето две графики които показват износа и съответно търговския баланс на така наречените ПИГС. От графиките за прегледност е изключена Ирландия щото тя е просто извън скалата - силно конкурентен износ и рязко подобрение на търговския баланс.





Хм, всъщност почти изглежда че експортния им сектор се възстановява и е въпрос на време да се усети и на пазара на труда.
Наистина Испания все пак преживя бум в недвижимите имоти и сега има връщане към реалността като няма как да не отнеме известно време тези 20% заети в сектора да се пренасочат към експортно ориентираните индустрии. Важното обаче е, че са на прав път и малко по-малко икономиката се възстановява.
Дори в Гърция изглежда така макар и баланса да е все още отрицателен, ама те са и тръгнали от най-лошата изходна позиция. Да не забравяме и че най-тъмно става преди да съмне.

Съответно е и  развитието  в така наречените  Core Memebrs - износа нараства, с изключение на Франция, но баланса намалява тоест вноса нараства по-бързо с изключение на Холандия. Така тези държави поемат засиления внос от периферията.





Проблема със закъсалите банки и твърде задлъжнелите държави в ЕС естествено все пак стои на дневен ред и вероятно ще бъде направен опит да бъде решен с временно разхлабване на мандата на ЕЦБ, тоест все пак печатане на евро за да се даде време на икомиката да дръпне като разбира се  е важно как точно ще се разпределят новонапечатаните пари. 

Някъде четох следната идея която много ми допадна но за съжаление е твърде справедлива за да се приеме. Просто ЕЦБ купува съществуващ евродълг  от всички държави в ЕС на стойност €10,000  на всеки гражданин на съответната държава, например Испания с нейните 46 162 024 жители получава 460 миларда.  Лихвените плащания по този дълг се преустановяват незабавно и ако до  падежа съответната държава е изпълнила условието да няма повече от максимум 1% първичен дефицит (дефицита без лихвените плащания) и главницата бива безлихвено револвирана за след 10 години като същите условия остават налице. . ако до тогава държавата не е увеличила  дълга си ЕЦБ револвира облигациите за още 10 години като естествено реалната им стойност намалява постоянно поради инфлацията. Така се от една страна се отнема от дълговото бреме на държавите в еврозоната но автоматично биват подтиквани да се възползват от това като подредят финансите си а не се впуснат веднага в нови нереални харчове.

Все пак това е финансов проблем а не икономически. Има голяма разлика. Това е и според мен тази малка подробност която не се споменава достатъчно често - реалната икономика в Европа се развива добре, но имаме банкова и дългова криза.  Много е важно банковата криза да бъде решена по начин който не стимулира по-нататъшното неефективно разпределение на капитала за да не се попречи на истинския бизнес който е гръбнака на   икономиката на Европа. Това означава че затруднените банки трябва или да се фалират или да се одържавяват като служителите им автоматично получават нормални държавни  заплати. Иначе ще продължи например тенденцията едни от най-добрите специалисти да работят в банките вместо в продуктивни бизнеси.   Това което Сорос и другите финансисти предлагат е безвъзмезден безплатен обяд за финансовата система и държавните бюрокрации без никакви ангажименти това да не се повтаря което би затруднило пренасочването на ресурсите и капитала към производителните експортни сектори.

Начина на справянето с тази криза ще покаже дали ни очаква период на реален растеж или по-скоро по-натаъшно финансиализиране на икономиката и превръщането й в придатък на финансовата система.

пп В речта на Сорос се съдържат наистина много интересни рзсъждения и всъщност съм съгласен с може би 95% от тезите  му но на няколко решителни места просто съвсем леко променя посоката без да дава аргументи и това променя изводите. 



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen